Kawa ma smakować

Szczecin to nasze miasto i to tu palimy kawę metodą rzemieślniczą w piecu tradycyjnym. Nasze kawy są z segmentu speciality, co oznacza najwyższą jakość ziarna, co najmniej 80 punktów na 100 możliwych. Nasze kawy to kawy bez ściemy. Stosujemy pełną transparentność, wszystko znajdziecie na naszych etykietach, począwszy od odmiany botanicznej, procesu obróbki i daty palenia.

Palarnia to serce naszej działalności. Bez niej nie moglibyśmy się z Wami dzielić tym dobrem. Jedocześnie czujemy dużą odpowiedzialność, żeby nie zepsuć komuś poranka i nie wypalić słabej kawy. Serio traktujemy to poważnie. Czujemy się ciągle zaszczyceni i podekscytowani robiąc czary mary i alchemiczne zaklęcia przemieniając kawę z surowego zielonego ziarna na ten kultowy napój, który tak kochamy.

Alchemia

Każda kawa jest inna. To prawdziwa alchemia. Magia palenia polega na prażeniu surowego zielonego ziarna do temperatur 190-210 C w czasie 10-14 minut. W wyniku palenia zachodzi karmelizacja cukrów i wyjątkowa mieszanina związków, które tak uwielbiamy. Każda kawa ma unikalną recepturę palenia.