Nasz nowy upolowany nabytek to kawowe guru z Brazylii z wyżyn Serra da Canastra. Jest to mikrolot z jednej farmy. Ciekawym faktem jest to, że kawa rośnie dosyć wysoko jak na uprawy brazylijskie, a mianowicie około 1200 m n.p.m.
Arara jest wynikiem krzyżówki starszych odmian uprawianych w Brazylii – Yellow Catuai i Obata. Została wyhodowana na plantacji Procafe Foundation prowadzącej naukowe i rozwojowe badania nad kawowcem. W tym wypadku proces to indukowana fermentacja, która oznacza kontrolowany proces z użyciem wyselekcjonowanych szczepów drożdży w określonej temperaturze i czasie, co czyni obróbkę zdecydowanie eksperymentalną. Przechodząc do meritum czyli samej kawy, jej smak jest z jednej strony aksamitny, ale i orzeźwiający jak IPA. Kawa jest kompleksowa słodka – miodowa, oraz owocowa w typie owoców tropikalnych. Ot taka ciekawostka kawowa którą serdecznie polecamy.