Kraj: Columbia

Region: Nariño

Gatunek: Arabica

Odmiana: Castillo, Colombia, Caturra, Pink bourbon

Obróbka: DECAF SUGAR CANE

Wysokość upraw: 1700-2200 m.n.p.m.

Profil sensoryczny: karmel, mleczna czekolada, wiśnie

Columbia, El Dragon Filtr 250g (decaff)

45,00 

 

 

 

Opis

Czy kawa bezkofeinowa może być dobra? Otóż może. Tą kawą odczarowujemy złą opinię na temat kaw bezkofeinowych. Kolumbijska kawa wyprodukowana została przez 22 lokalnych producentów, w regionie Narino. Główne odmiany to Caturro, Pink bourbon, Castilla i Columbia. Połączenie tych odmian nadaje kawie niesamowity aromat o wyrazistym, kwiatowym profilu. Sposób przetwarzania na mokro wydobywa z niej delikatną kwasowość, która podkreśla jedynie głębie smaku ciemnej czekolady. Ale wróćmy do tego, jak kawa która w naturalnej postaci ma kofeinę w sobie, stała się bezkofeinowa.

Wszystko za sprawą magicznej reakcji chemicznej. Głównym bohaterem tego jest octan etylenu, to lotny produkt o słodkim chemicznym zapachu, podobnym do zmywacza do paznokci. Można go też znaleźć w winie czy owocach typu banan. Związek ten zalicza się do grupy alkoholi, jest zwykle ekstrahowany ze sfermentowanej trzciny cukrowej. Dlatego octan etylu jest często nazywany techniką trzciny cukrowej, inaczej „Sugar Cane”. Cały proces polega na umieszczenie ziaren kawy w roztworze wody i octanu etylu, aż do wyekstrahowania co najmniej 97% kofeiny z ziaren. Po „odkofeinowaniu” ziarna są czyszczone parą. Z ciekawostek, otrzymaną kofeinę sprzedaje się między innymi jako składnik leków a nawet kosmetyków. Proces „Sugarcane” przetwarza kawę, zachowując przy tym tożsamy profil smakowy jaki ma klasyczna kawa z kofeiną.

Informacje dodatkowe

Arabica/Robusta

Pochodzenie

Przenaczenie

Stopień palenia ziaren

Obróbka

waga